האתגרים באבטחת מידע רפואי
אבטחת מידע רפואי ניצבת בפני שורה של אתגרים ייחודיים, המחמירים עם התפתחות הטכנולוגיה והתרחבות השימוש במערכות מידע. ראשית, ארגוני בריאות מהווים מטרה אטרקטיבית עבור פורצים בשל הערך הגבוה של מידע רפואי בשוק השחור – עד פי 50 מערכו של מידע פיננסי. שנית, המעבר לרשומות רפואיות אלקטרוניות והגידול במספר המכשירים המחוברים (IoMT) מרחיבים את משטח התקיפה הפוטנציאלי. שלישית, הצורך בשיתוף מידע בין מוסדות שונים ונגישות מרחוק מגביר את הסיכון לדליפות. בנוסף, האיום הפנימי – עובדים שגורמים לאירועי אבטחה בשוגג או במזיד – מהווה סיכון משמעותי במיוחד במערכת הבריאות. ההשלכות של פריצה למערכות מידע רפואי חמורות במיוחד: החל מקנסות כבדים ותביעות משפטיות, דרך פגיעה במוניטין, ועד לסיכון ישיר לבריאות המטופלים במקרים של שיבוש נתונים קליניים או השבתת מערכות חיוניות.
תקן ISO 27001 והרלוונטיות שלו למידע רפואי
תקן אבטחת מידע 27001 (ISO/IEC 27001) הוא התקן המוביל בעולם לניהול אבטחת מידע, המספק מסגרת מקיפה לזיהוי, ניהול וצמצום סיכוני אבטחת מידע בארגונים. התקן, שפותח על ידי ארגון התקינה הבינלאומי, מבוסס על גישה תהליכית ושיטתית להגנה על נכסי מידע, תוך שימוש במודל PDCA (תכנן-בצע-בדוק-פעל) ובחשיבה מבוססת סיכונים.
עבור ארגוני בריאות, תקן ISO 27001 מציע יתרון משמעותי בהיותו מסגרת גנרית הניתנת להתאמה לאתגרים הייחודיים של המגזר הרפואי. התקן מכסה 14 תחומי בקרה עם 114 בקרות אבטחה המתייחסות למגוון היבטים, החל ממדיניות אבטחת מידע וניהול נכסים, דרך אבטחה פיזית וסביבתית, וכלה בהמשכיות עסקית וציות לדרישות רגולטוריות. הגמישות של תקן iso 27001 מאפשרת לארגוני בריאות לשלב אותו עם דרישות ספציפיות למגזר הרפואי, כגון הנחיות משרד הבריאות בישראל או HIPAA בארה”ב. יתרה מכך, התקן מדגיש את חשיבות המודעות והאחריות האישית של כל עובד בשרשרת אבטחת המידע, נושא קריטי במיוחד בסביבה הרפואית שבה גישה למידע רגיש נדרשת עבור עובדים רבים ובמגוון תפקידים.